top of page

DEĞİŞİK PSİKOLOJİK SENDROMLAR

Sendrom tıp dilinde özel bir bozukluğu gösteren, bir arada görünen, tanıyı koymayı sağlayan belirti ve bulgulara denir.

Psikolojik sendrom da kısaca, istem dışı içine düşülen kısır döngü olarak belirtilebilir.

Ben de ilginç bulduğum sendromların bazılarından bahsetmek istedim.


Erotomani:

De Clérambault Sendromu olarak da bilinen Erotomani, aşka meyilli olmakla birleşmiş paranoyak bir sanrı türüdür. Bu rahatsızlığın tipik belirtileri kişiden daha yüksek statüdeki şahıslar veya tanınmış kişilerdir. Ancak tamamen yabancı bir kişiye karşı da geçerli olabilir.

Bu sendromda kişiler birilerinin ona aşık olduğuna emindirler. Çok sevildiklerini ve sevdiklerini fakat onları seven kişinin herhangi bir nedenle bunu belli edemeyip uzaklaşmak zorunda kaldığını düşünürler. Bu hastalık ile mücadele çok zordur çünkü erotomanik kişi aşkının yalan olduğunu söyleyen hiçbir açıklamayı kabul etmez aşığının ona naz yaptığını düşünür ve yasak aşkını herkesten saklayarak yaşamaya devam eder.


Fregoli Sendromu:

Bu hastalık dilimize Binbir Surat Sendromu olarak geçmiştir. Dünyada nadir görülen Fregoli sendromu herkesi bir kişinin kopyası sanmaktır. Fregoli sendromuna tutulmuş bir kişi kendisi hariç herkesin aynı kişi olduğunu sanarken, herkesin kötü kişilerce etki altına alındığını düşünebilir. Bu hastalar genellikle bir kişiye kafalarını takarlar ve en küçük bir benzerlik olmasa dahi herkesi o kişi sanabilirler. Bu şahıs bazen kapıdaki komşu, bazen televizyondaki spiker, bazen de en yakın arkadaş, kişiye zarar verecek düşman ya da çok sevdiği annesi olabilir.


Stockholm Sendromu:

Bu sendrom kaçırılan kişinin kendisini kaçıran kişiye sempati ve bağlılık duymasıdır. Bu sendromda rehin alınan kişi rehineciye bağlanır. Rehin alınan kişi kötü koşulları benimser ve koşulları görmeyerek rehineciyi savunur. Bu sendrom genelde kaçırılma, tecavüz, çocuk istismarı, eş istismarı ve benzeri durumlarda görülmektedir. Bu sendrom ismini yaşanmış bir olaydan alır. Bu olay 1973 yılında İsveç Stockholm’de geçen bir banka soygunudur. Soygun sırasında rehineler rehinecilere karşı öyle büyük bir bağlılık duyarlar ki mahkemede aleyhlerine şahitlik yapmayı dahi reddederler.


Yabancı Aksan Sendromu:

Yabancı Aksan Sendromu bugüne kadar sadece 60 kişide görülmüş oldukça nadir rastlanan bir hastalık. Bu rahatsızlıktan muzdarip olanlar ana dillerini farklı bir dilin aksanıyla konuşmaya başlıyorlar. Hastalık başa alınan bir darbe ya da beynin konuşmadan sorumlu bölümünün herhangi bir hasar alması sonucunda ortaya çıkıyor.




Yabancı El Sendromu:

Bu sendrom kişinin ellerinden bir tanesinin kişinin bilincinin dışında fakat gayet bilinçli bir şekilde hareket ediyormuş gibi hareket ettiği nörolojik bir hastalıktır. Bu hastalıktan muzdarip olan kişiler ellerinin kendilerine ait olduğuna inanmazlar bazen bir ruh, bir cin veya buna benzer bir şey tarafından ele geçirildiklerini düşünebilirler.

Alice Harikalar Diyarı Sendromu:

Sendrom, gözlerle beyin arasındaki sinyallerin tam ve doğru çalışmamasından kaynaklanan nörolojik bir hastalıktır. Hasta sanrılar gördüğünü düşünür onun için şaşırtıcı ve korkutucu olan bir dünyada yaşadığını ve bu yüzden delirdiğine inanır. Bu hastalar migren ağrısı da yaşarlar. Belirtilerin bir diğeri ise vücut şeklinde orantısızlıklar görmektir özellikle hasta tarafından el ve ayaklarının vücuda göre çok büyük olduğu düşünülür. Başka cisimlerin büyüklüklerini de yanlış algılarlar. Dokunma duyusunda da sıkıntı yaşarlar yumuşak ve sert ayrımı yapamayabilirler. Hastalar zaman kavramında da sıkıntı yaşarlar onlar için zaman bazen çok yavaş bazen çok hızlı ilerler. Yani normal şekilde yaşamak için gerekli olan farkındalıkların pek çoğundan çok uzaktadırlar.


Othello Sendromu:

Adını William Sheakespeare’in ünlü eseri Othello’dan almıştır. Oyunun kahramanlarından dürüst, soylu, zeki, karakterli olan Othello ve karısı Desdemona birbirlerine büyük bir aşkla bağlıdırlar fakat karısının Othello’nun verdiği ilk mendili kaybetmesi üzerine Othello kuşkulanır. Mendil Iago’nun eline geçer ve Othello’nun karısına olan güvenini zedeleyecek bir plan yapar ve planı başarı ile uygular. Kıskançlıktan gözü dönen Othello, karısını ve Cassio’yu öldürür. Herşey Iago’nun oyunu olduğu anlaşılınca da Othello intihar eder ve Iago idam edilir. Sendroma gelirsek oyundan da anlaşıldığı üzere kişinin sevdiği birini hastalık derecesinde kıskanması durumu olarak ifade edilmektedir. Bu sendromdan muzdarip kişiler eş veya sevgililerinin her hareketlerini takip ederler ve sürekli şüpheci olarak yaşarlar. Mantıklı ve gerçekçi açıklamalardan, kanıtlardan etkilenmezler herşeyi aldatmanın kanıtı olarak görürler. Bu kişiler hasta olduklarının farkında değillerdir. Şiddet hatta cinayete kadar ulaşacak şekilde kötü durumlara yol açabilir.


YAZAN: KLİNİK PSİKOLOG BEGÜM DAĞLI

 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Fizilal Logo.png

Fizilal Akademi Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi

Fizilal Logo.png
  • Facebook
  • Instagram

©2022, Fizilal Akademi ile kurulmuştur.

bottom of page